Zašto nam hitno treba kolagen?
Što je kolagen i zašto treba svakome od nas?
Kolagen ima vrlo važnu ulogu među strukturnim proteinima našeg tijela: ima funkciju povezivanja, potpore i hranjenja tkiva i organa. Istodobno, ima sposobnost regeneracije. Doprinosi zdravlju i elastičnosti kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Što je zapravo kolagen?
Vrlo je vrijedan protein za ljudski organizam, koji se nalazi u koži, kostima, hrskavici i svim vezivnim tkivima i predstavlja više od 30% svih proteina u tijelu. To je glavna komponenta našeg vezivnog tkiva. Do 20. godine tijelo ga proizvodi samo, ali se s godinama njegova proizvodnja znatno usporava. Nedostatak kolagena prvi se put vidi na koži, kosi i noktima jer samo oni gube sjaj, ljepotu i čvrstoću. Nažalost, kolagen se može samo djelomično nadomjestiti prehranom, ali količine koje se nalaze u hrani vrlo su male. Istodobno, apsorpcija prirodnih izvora kolagena iz hrane znatno je narušena, jer naše tijelo mnogo lakše apsorbira hidrolizirani kolagen, koji se već razgrađuje na manje čestice.
Vrste kolagena
Na temelju aminokiselinske sekvence koju tvori identificirano je 28 vrsta aminokiselina. Najčešće u našem tijelu su sljedeće:
- kolagen tipa I (približno 90% ukupnog kolagena)
- kolagen tipa II, bitan za hrskavično tkivo
- kolagen tipa III, prisutna u dermisu i stijenkama krvnih žila
- kolagen tipa IV ima potporne funkcije i sastavni je dio podrumske membrane
Struktura kolagena
Sastoji se od 3 proteinska lanca koji se vežu zajedno i tvore trostruku spiralu. Sastoji se od tri vrste aminokiselina, glicina, prolina i hidroksiprolina, koje se obnavljaju u životu, ali u različito vrijeme. Gotovo trećinu čine glicin i 15 do 30% prolina i hidroksiprolina. Potonji osigurava stabilnost putem vodikovih veza, s molekulama vode.
Čemu služi kolagen?
To je protein koji se nalazi u ljudi i životinja i glavna je struktura: zubi, kosti, tetive, hrskavica i vezivno tkivo. Pomaže liječiti i popravljati oštećenja kostiju i hrskavice te održavati snagu i elastičnost. Doista, prema različitim znanstvenim istraživanjima, integracija kolagena osobito je korisna za:
- bolovi u zglobovima, koji su bitna komponenta tetiva, ligamenata i hrskavice. Smanjenje simptoma osteoartritisa pokazano je kod ljudi koji su uzimali dodatak kolagena tipa II
- kosti, osobito u žena u postmenopauzi, uzimanje dodatka prehrani s kolagenom značajno povećava gustoću kostiju u kralješcima i vratu bedrene kosti
- kože i bora, unos kolagena kao hidrolizata, povećava elastičnost kože i smanjuje bore.
- celulit zbog masnog sloja ispod kože koji pritišće vezivno tkivo, stvarajući tipičan izgled koji se naziva “narančina kora” i prisutan je u 80-90% žena. Dodatak kolagena poboljšava strukturu kože, pomaže u sagorijevanju masti i izgradnji mišića, zahvaljujući visokoj koncentraciji glicina, aminokiseline koja tvori kreatin, tvar koja pokreće mišiće tijekom vježbanja
- Čini se da probavni sustav, osobito kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, regenerira tkiva probavnog trakta uz pomoć kolagena.
Kolagen i starenje
Danas je kolagen protagonist mnogih marketinških kampanja za ljepotu i starenje: dio je sastava krema, seruma, punila, bezalkoholnih pića i dodataka prehrani različitih vrsta.
Njegova uloga u osiguravanju elastičnosti i čvrstoće kože te činjenica da naše tijelo starenjem proizvodi sve manje i manje, doveli su do toga da se smatra prvenstveno učinkovitim proizvodom protiv bora i koristi se u borbi protiv starenja kože. Zapravo, ne samo da koristi koži lica, već daje čvrstoću i snagu kosi, noktima, kostima, zglobovima i mišićima. No, moramo znati da se osim starosnog faktora, proteini kolagena u našem tijelu razgrađuju i zbog izlaganja suncu, zagađenja, slobodnih radikala i loših prehrambenih navika.
Što potiče gubitak kolagena
Smanjena proizvodnja kolagena počinje već u dobi od 20 godina. Najočitiji simptom je prozirnija i manje kompaktna koža lica, ali tijelo doživljava svojevrsno opće propadanje na svim razinama: osteoporoza, osteoartritis, starenje tkiva organa.
Gubitak kolagena može se ubrzati: genetskim čimbenicima, nezdravom prehranom (osobito bogatom šećerom), pušenjem, prekomjernom izloženošću sunčevoj svjetlosti, smogom i lošim uvjetima okoliša, stresom.
Nedostatak kolagena: simptomi
Prvi simptom nedostatka vidi se na koži koja dobiva slab i tanak izgled te je sklonija oštećenjima.
Test nedostatka kolagena
Kako biste saznali imate li zaista ozbiljan nedostatak kolagena, možete napraviti test koji se zove kolagenografija.
Vir kolagena
Hrana ili dodatak prehrani?
Nekoliko namirnica sadrži kolagen, uključujući koštanu juhu i mesne prerađevine. Međutim, njegova apsorpcija nije ni približno učinkovita kao apsorpcija hidroliziranog kolagena u obliku dodatka prehrani.
Hidroliziran kolagen
Hidrolizirani kolagen dobiva se dovođenjem bjelančevina tipa I do kiselih, alkalnih i enzimskih procesa termičke hidrolize. Njegova je svrha ubrzati probavu i apsorpciju kolagena u naše tijelo.
Prilikom uzimanja dodataka prehrani s kolagenom od ribe i govedine, taj se kolagen prvo mora razgraditi kako bi ga naše tijelo uopće moglo koristiti. Ova verzija naziva se hidrolizirani kolagen i nastaje postupkom koji se naziva hidroliza, u kojem molekule vode razbijaju kemijske veze. Pritom se proteini (posebno njihove aminokiseline) razgrađuju na manje jedinice, što olakšava probavu kolagena za ljude. To je važno jer inače ne biste mogli tako dobro apsorbirati hranjive tvari ako jedete goveđu kožu ili kosti – izvorni izvor kolagena. Dakle, prirodni kolagen (npr. Goveđa koža) mora proći kroz proces omekšavanja koji omogućuje oslobađanje kolagenih peptida iz njihovih veza i njihovo sigurno izvlačenje, tada ih naše tijelo može apsorbirati i konzumirati kolagen tamo gdje mu je potrebno.
Kolagen: hrana koja potiče njegovu proizvodnju
Postoje namirnice koje mogu potaknuti njegovu proizvodnju. Evo nekoliko:
- Crvena paprika, bogata vitaminom C, antioksidansom neophodnim za sintezu kolagena. Kuhana hrana smanjuje sadržaj vitamina C, pa je najbolje jesti sirovu hranu bogatu ovim vitaminom.
- Rajčice bogate likopenom, antioksidansom koji štiti kolagen. Prisutna je i u repu i trešnjama, odn. namirnice crvene boje.
- Losos, izvor omega 3 koji je dobar za srce i kožu jer ublažava upale i pomaže u sprječavanju razgradnje kolagenskih vlakana uzrokovanih vanjskim čimbenicima.
- Krumpir sadrži selen i vitamin A: ovaj vitamin pomaže zdravoj koži i zglobovima potičući prirodnu proizvodnju kolagena. Također prisutno u mrkvi, dinjama, mangu.
- Pureće meso sadrži lizin, izvrsnu aminokiselinu koja pomaže u reformi kolagena.
- Žumanjak, bogat kolinom, vitaminom B, koji se zatim pretvara u glicin, esencijalnu aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji kolagena. Kolin je također prisutan u slanutku i grahu.
- Ulje pšeničnih klica
- Masne sjemenke, poput badema, lješnjaka i maslaca, bogate su vitaminom E, važnim antioksidansom koji sprječava djelovanje slobodnih radikala odgovornih za stanično starenje.
Tako mnogim namirnicama možemo potaknuti proizvodnju kolagena u našem tijelu, ali nažalost danas hrana ne nudi hranjive tvari koje bi nadomjestile potrebu za kolagenom. Također, apsorpcija nije tako učinkovita kao apsorpcija hidroliziranog kolagena.